Schelpen horen niet bij het restafval!

Circulaire wondertjes

In de natuurlijke wereld zijn oesters één van de meest circulaire organismen. Het zijn filtervoeders: ze filteren water en verwijderen daarmee overtollige stikstof en fosfor terwijl ze op zoek zijn naar voedsel.

De schelpen worden al eeuwenlang gebruikt voor uiteenlopende doelen: als betaalmiddel, om mee te snijden en te bouwen, tegen verzuurde landbouwgrond of als versiering.

4

jaar duurt het minimaal totdat oesterlarven volgroeid zijn tot oesters die we opeten.

oesters worden in Nederland jaarlijks ongeveer aangevoerd.

Dat levert veel schelpafval op.

30 miljoen

Recycling

In Nederland eten we de oester vooral erg graag. Oesters zijn gezond, voedzaam, overvloedig en bovenal heerlijk. De schelp die overblijft na wat geslurp en een zilte hap, belandt bij het restafval. 

Dat gaat me aan 't hart. Ik verdedig graag het idee dat afval niet bestaat en besloot de schelpen te gaan redden uit de prullenbak van restaurants. Die schelpen bleken veel meer dan een leuk verzamelobjectEen handjevol ondernemers bleek bereid hun schelpen te verzamelen en te doneren voor een nieuw leven. Op deze manier leveren deelnemende partijen een mooie bijdrage aan de duurzaamheid van hun afvalstroom en dus van hun bedrijf

Werkwijze

 Volle tonnen met schelpen worden persoonlijk opgehaald bij de deelnemende restaurants en vishandelaren. Na een grondig reinigingsproces worden de schelpen stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd. Het zijn natuurproducten en nemen dus talloze vormen en maten aan. Het zijn net mensenDe meeste schelpen moeten nog wat worden bijgevijld voordat ze worden omgetoverd tot nieuwe pareltjesDit gebeurt overigens allemaal met de hand

ton biomassa aan schelpen kan de jaarlijkse aquacultuur opleveren. Daar kunnen we veel moois van maken!

9 miljoen

De Heerenkeet
Kerkwerve

Oesteria by Meat
Rotterdam

Aloha 
Rotterdam

21 Pinchos
Rotterdam

Het Eigendom

Rotterdam

Salty Flavors
Den Haag

De Scheveningse Oesterbar

Den Haag

Deelnemende restaurants

Circulariteit en samenwerking staan voorop. Er wordt zo min mogelijk afval gecreëerd en zo veel mogelijk gebruik gemaakt van afvalstromen en recyclebare materialen. Zo komt het kaarsvet in de oesterkaarsen onder meer van de Rotterdamse Laurenskerk, waar na kerkdiensten vaak kaarsresten overblijven.   

57c657ec-77d0-475c-9371-0b85f52ad015.jpg