top of page

IN AN OYSTERSHELL

.Na een heerlijke zilte hap, die slechts minder dan de helft van hele oester betreft, belandt de overige 60%, de schelp, meestal bij het restafval. Zonde! Ik “red” die oesterschelpen uit de prullenbakken van restaurants en maak er nieuwe pareltjes van. Zo wil ik laten zien dat schelpen van bijzondere waarde zijn die we niet zomaar mogen weggooien.

IMG_3257.jpg

LET'S TALK OYSTERS

Zalig, voedzaam en vooralsnog overvloedig. You hate it or you love it, dat geslurp en de zilte smaak van de zee. Los daarvan zijn oesters bijzonder fascinerende diertjes. Het zijn natuurlijke wondertjes die paradoxen en tegenstrijdige gevoelens oproepen. Van buiten zijn ze hard, grauw en zien ze eruit als stenen, maar van binnen zijn ze springlevend, parelmoer en zijdezacht. Die innerlijke schoonheid staat niet voor niks symbool voor welvaart, verleiding en verlangen. Bovendien maken oesters parels van hun problemen: als een vreemd deeltje de schelp binnendringt, bekleed de oester de indringer met laagjes parelmoer om hem zo in te sluiten. Geweldig toch?!

CIRCULAIRE WONDERTJES

In de natuurlijke wereld zijn oesters één van de meest circulaire organismen. Ten eerste zijn het filtervoeders: ze filteren water en verwijderen daarmee overtollige stikstof en fosfor terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Daarnaast dienen oesterriffen als kraamkamer voor baby oesters om op te groeien, als golfdempers aan de kust en als leefomgeving voor ander onderwaterleven. De schelpen worden al eeuwenlang gebruikt voor uiteenlopende doelen: als betaalmiddel, om mee te snijden en te bouwen, tegen verzuurde landbouwgrond of natuurlijk als versiering.

 

Tegenwoordig worden nieuwe inzichten en technieken ingezet om schelpen te gebruiken als natuurlijke grondstof voor diverse toepassingen. Het gruis kan bijvoorbeeld worden gebruikt als filament voor 3D-printers of als grondstof voor verf en wegmarkeringen. In Nederland en andere delen van de wereld worden oesterschelpen ook ingezet om de ontwikkeling van nieuwe riffen creëren en te onderzoeken, want hoewel oesters nog overvloedig lijken, zijn ze de afgelopen decennia flink in hoeveelheid afgenomen. Dat komt onder andere door ziekten, klimaatverandering en overbevissing.

SCHELPEN ZIJN GEEN RESTAFVAL

57c657ec-77d0-475c-9371-0b85f52ad015.jpg

DEELNEMENDE RESTAURANTS

Reden genoeg om oesterschelpen niet langer als afval te zien, maar als waardevol natuurproduct waar we veel van kunnen leren en prachtige dingen mee kunnen creëren. Al jarenlang werk ik zelf in de horeca, waar ik de schelpen regelmatig de prullenbak in zag verdwijnen. Ik verdedig graag het idee dat afval niet bestaat en in 2020 besloot ik de schelpen te gaan redden uit de prullenbakken van restaurants. Een handjevol horecaondernemers was bereid hun “oester-waste” te verzamelen en daarmee direct bij te dragen aan hun afvalvermindering en daarmee de duurzaamheid van hun bedrijf. Alle schelpen worden vervolgens stuk voor stuk met de hand gereinigd, geselecteerd en omgetoverd tot nieuwe pareltjes. Circulariteit en samenwerking staan daarbij voorop. Er wordt zo min mogelijk afval gecreëerd en zo veel mogelijk gebruik gemaakt van afvalstromen en recyclebare materialen. 

De Heerenkeet

Kerkwerve

Oesteria by Meat

Rotterdam

ALOHA

Rotterdam

21 Pinchos

Rotterdam

Het Eigendom

Rotterdam

Salty Flavors

Rotterdam

De Eenling

Schiedam

bottom of page